Здоровье

Mетод «Кенгуру» підвищує шанси на виживання передчасно народжених малюків на 50%

Mетод «Кенгуру» підвищує шанси на виживання передчасно народжених малюків на 50%

2020-11-18 19:15

Передчасно народжені діти потребують фахової медичної допомоги з перших секунд життя та змушені проводити в реанімації до півроку. «Щорічно 15 млн дітей з’являється на світ передчасно, це кожна 10-та новонароджена дитина», – зазначила голова ГО «Ранні пташки» Олександра Балясна на пресконференції 17 листопада, присвяченій Всесвітньому дню передчасно народжених дітей. 
Визнаним «золотим стандартом» виходжування таких немовлят є метод Кенгуру. Малюка в одному підгузку викладають на груди мами або тата обличчям один до одного,шкіра до шкіри. Дитина фіксується у відповідному вертикальному положенні за допомогою спеціальної пов’язки. 
 
«Науково доведені факти свідчать, що використання методу Кенгуру та грудного вигодовування у перші 5 місяців підвищує шанси на виживання немовляти на 50%, зменшує виникнення захворювань до 62%», – говорить Олександра Балясна.
 
Через коронавірус деякі лікарні відмовляються пускати батьків до реанімаційних відділень та розділяють дітей та батьків після пологів. «Зараз по всьому світі йде кампанія Zero Separation (“Ні роз’єднанню”). В ній беруть участь 36 країн світу. Ми підтримуємо колег і також впевнені, що батьки та недоношені немовлята мають бути разом. Без командної роботи неможливо виходити жодне немовля. Це й анестезіолог, і медсестри, і адміністрація лікарень.  Для порятунку кожної 500-грамової дитини потрібно пройти довгий шлях», – акцентує Олександра Балясна. 
Заради допомоги передчасно народженим дітям громадські організації та відповідальний бізнес об’єднують зусилля. «Цього року нас підтримує компанія Kimberly-Clark, виробник бренду підгузків Huggies, яка надала 1 млн грн на закупівлю необхідних матеріалів та обладнання для впровадження методу “Кенгуру” у перинатальних центрах України. Допомогу отримають 17 медичних закладів», – розповіла директорка благодійного фонду «Ранні пташки» Олена Бондар.
 
Благодійну акцію до Дня передчасно народжених дітей створили і на Dobro.ua. Платформа запустила пілотний проєкт зі збору коштів на закупівлю 25 спеціальних крісел та майок кенгуру для лікарень у Чернівцях та Одесі. «Маленька дитина підключена до безлічі апаратів, які контролюють кожну хвилину її життя. Дитину тримають кілька годин поспіль, і це має бути анатомічно зручно, щоб батько чи породілля не відчували дискомфорту. Адже вони навіть бояться поворухнутися, щоб не зашкодити дитині», – розповідає директорка благодійної платформи Dobro.ua Ірина Гуцал. 
Фахове обладнання дуже важливе у процесі виходжування. Адже батьки-кенгуру мають провести у спеціальному положенні не одну годину, підтримати голівку маляти, щоб дитинка чула серцебиття мами чи тата, і при цьому залишалась підключеною до реанімаційних моніторів. Тому анатомічно зручні крісла та майки-бандажі є вкрай необхідними. 
 
Медична спільнота України також відзначає ефективність методу “Кенгуру” у виходжуванні «поспішайок». «Сучасні технології дозволяють максимально зберегти життя передчасно народженої дитини, вилікувати від сепсису, менінгіту, пневмонії, хірурги можуть провести операції з реконструювання. Але повністю виходити таку дитину може тільки мати і родина. Метод “Кенгуру” дозволяє зробити це в умовах інтенсивної терапії. При такій моделі мама і родина є не тільки спостерігачами, але й учасниками процесу виходжування недоношених дітей», – зазначила завідувачка відділення інтенсивного виходжування глибоко недоношених дітей «ОХМАТДИТ» Тетяна Орлова. 
 
Неонатологи України вже досягли значних успіхів у виходжуванні передчасно народжених дітей. «Якщо 10 років тому ми могли виходити лише 60-70% передчасно народжених дітей з масою тіла від 500 г і терміном гестації від 24 тижнів, то зараз цей показник складає 91-98%», – говорить провідний науковий співробітник відділення неонатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук'янової НАМН України», член Правління Асоціації неонатологів України Ольга Воробйова. За її словами, близько 6% пологів в Україні є передчасними. До того ж гострою є проблема виживання таких дітей на першому році життя. «У нас все ще високий рівень дитячої смертності. Тільки 40% дітей, які народилися з масою тіла до 1 кг, доживають до першого року. З масою тіла до 1,5 кг – 80%. На це варто звернути увагу і державі, і медичній спільноті», – зазначає Ольга Воробйова. 
 
Держава опікується питанням передчасно народжених дітей через Національну службу здоров’я України. «НСЗУ докладає максимум зусиль для того, щоб забезпечити закупівлю якісних та безпечних послуг для виходжування передчасно народжених дітей», – говорить головний спеціаліст відділу клінічного аудиту та методології Департаменту моніторингу НСЗУ Олена Ковальова. За її словами, зараз розглядається можливість підвищення витрат на пакети «Надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках» та «Пологи». «У 2021 році з’явиться ще один пакет Амбулаторне ведення вагітності. Група з 29 експертів наразі працює над розробкою пропозицій», – зазначає Олена Ковальова. Наразі тариф надання медичної допомоги передчасно народженим дітям становить 98 тис. грн. Цей показник може збільшитися після прийняття держбюджету України на 2021 рік. 

Источник: vchasno.info

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!