Общество и культура

В Азовському морі значно побільшало медуз

В Азовському морі значно побільшало медуз

2021-07-20 15:14

Протягом останніх років загострилася проблема катастрофічного збільшення медуз в Азовському морі, які представлені переважно двома видами – корнерот та аурелія. Влітку найбільшою за чисельністю у прибережжі є медуза-корнерот, інформують у Держагенстві меліорації та рибного господарства України.

Зазначають, що крім прямої шкоди здоров'ю людини через опіки щупалець та органічного забруднення водойми, медузи ще потужно конкурують з цінними промисловими рибами, споживаючи основу їхнього раціону – планктон. До того ж медузи здатні на пряме знищення дрібних личинок та ікри пелагічних риб.

Фахівці Інституту рибного господарства та екології моря Держрибагентства відносять до найвагоміших чинників – збільшення чисельності цих тварин у Чорному морі та Азовському морі через Керченську протоку навесні.

Крім того, відіграють свою роль поступове наближення солоності Азовського моря до солоності Чорного моря (через зміни у водному балансі Азовського басейну), доволі теплі зими, що можуть сприяти успішній зимівлі навіть теплолюбних медуз, а також масова присутність планктону, який є для них кормом.

Додатково

На думку фахівців інституту наразі найкращим варіантом для уникнення контакту людини з медузами є створення захищених від медуз акваторій моря біля піщаних пляжів, після попередньої оцінки впливу таких бар'єрів на екологічний стан прибережних акваторій та місцеву біоту.

Нагадаємо

Мер міста Бердянськ Валерій Баранов прокоментував навалу медуз, і закликав жителів змиритися з їх появою, оскільки комунальні служби не можуть вирішити цю проблему.

Источник: vchasno.info

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!