Мир

Від атомної бомби до заяви Трампа про напад: після вибуху в Бейруті масово ширяться теорії змови

Від атомної бомби до заяви Трампа про напад: після вибуху в Бейруті масово ширяться теорії змови

2020-08-07 10:08

Одразу після вибуху в ліванський столиці у соцмережах почали з'являтися повідомлення про лихо. Більшість з них - відео та розповіді очевидців. Утім разом з ними з'явилися і перші припущення про причини вибуху. Частина з них була ймовірною, але згодом спростованою. Частина - сумнівною від самого початку.

Утім уже навіть після офіційних заяв влади Лівану та оцінок експертів, "альтернативні" варіанти з соцмереж не зникли. Ба більше: вони продовжують набирати популярність.

ВВС розвінчує головні теорії змови довкола вибуху в Бейруті.

 

Не ядерна бомба

На відео з бейрутського порту можна помітити дрібніші вибухи і пожежу, після яких стався потужний вибух. Це призвело до появи припущень, що вибух стався на фабриці феєрверків.

На початку це здавалося правдоподібним. Тим часом в інших вірусних повідомленнях йшлося про вибух ядерної бомби - через грибоподібну хмару, яка здійнялася над портом.

Утім фахівці одразу це розвінчали. Якби вибух був ядерним, він би супроводжувався сліпучим білим спалахом і вивільненням тепла, яке б обпекло людей. 

Крім того, грибоподібні хмари характерні не лише для ядерних бомб. На думку експертів, вони є результатом стиснення вологого повітря, яке конденсує воду і створює хмару.

 

Не атака

Слідом почали поширювати необґрунтовані заяви, в яких звинувачували США, Ізраїль або Хезболлу. Переважно теорії змови полягали в тому, що це була ізраїльська атака: удар бомби чи ракети по складу зброї Хезболли.

Хлоя Коллівер з Інституту стратегічного діалогу повідомила BBC News: "Ми бачили, як відомі джерела дезінформації, включно з ультраправими екстремістськими мережами в Інтернеті, поширюють необґрунтовані твердження про природу і мотиви вибуху". "Серед іншого, теорії, які намагалися пов'язати вибух з Ізраїлем або іншими національними державами", - додала вона.

Утім влада як Лівану, так і Ізраїлю відкинули припущення про те, що Ізраїль має стосунок до інциденту.

Окрім цього, ультраправі конспірологи, зокрема і прихильники QAnon, почали ділитися хибними заявами, що атака пов'язана з "війною між урядом і центральною банківською системою".

QAnon - це широкомасштабна, необґрунтована теорія змови, за якою президент США Дональд Трамп нібито веде таємну війну проти елітних педофілів, які поклоняються Сатані.

 

Прем'єр Ізраїлю не вказав місце вибуху 2018 року

У соцмережах почали ширити фото прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, зроблене під час його виступу в Генеральній Асамблеї ООН 2018-го року. Нібито на ній він вказує на місце вибуху в Бейруті. 

Деякі користувачі соціальних мереж використовують зображення як «доказ» того, що Ізраїль причетний до вибуху. Зображення - справжнє, але вирване з з контексту.

Насправді Нетаньягу вказує на зовсім інший район в місті Бейрут, де, за його словами, Хезболла ховала зброю. Місце вибуху розташоване за кілька кілометрів на північ від "Зони 1" на мапі прем'єра.

Чутки про можливий напад набрали обертів після того, як президент CША Трамп назвав цю подію "жахливим нападом" на пресконференції в Білому домі.

Дослідження, проведене Інститутом стратегічного діалогу, виявило, що його коментарі поширювали і видозмінювали ультраправі групи в соцмережах, аби пояснити вибух терористичною атакою або бомбою.

В одному з повідомлень в Telegram слова Трампа спотворили, нібито він сказав, що це "схоже на жахливий теракт".

В інших повідомленнях в соцмережах були необґрунтовані твердження про те, що з коментарів Трампа випливає, що США заздалегідь знали про вибух.

"Це важливе нагадування про те, що останні новини - благодатний час для дезінформації і спекуляцій в Інтернеті. Подумайте, перш ніж поділитися", - пише ВВС.

Источник: vchasno.info

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!